Ορισμοί Βασικών Όρων:

Τεχνικός Ασφαλείας

Όλες οι επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως οικονομικής δραστηριότητας που απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο, έχουν την υποχρέωση απασχόλησης Τεχνικού Ασφάλειας (Ν. 3850/2010).

Τα προσόντα και το επίπεδο γνώσεων του Τεχνικού Ασφάλειας, καθώς και ο χρόνος απασχόλησής του σε κάθε επιχείρηση, καθορίζονται από τη νομοθεσία (Ν. 3850/2010, Π.Δ. 294/1988).
Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία «ο ΤΑ παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συμβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέματα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων».

Ο Εργοδότης οφείλει να ενημερώνεται ενυπογράφως για τις γραπτές υποδείξεις του ΤΑ που καταχωρούνται στο ειδικό, σελιδομετρημένο και θεωρημένο από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, Βιβλίο Γραπτών Υποδείξεων.
Το έργο του Τεχνικού Ασφάλειας είναι συμβουλευτικό και ελεγκτικό, ενώ οι υποχρεώσεις του δεν θίγουν την αρχή ευθύνης του εργοδότη.

Συγκεκριμένα ο Τεχνικός Ασφάλειας:

  • Παρέχει πληροφορίες, συμβουλές, οδηγίες και υποδείξεις για θέματα Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας (ΑΥΕ) στον εργοδότη, στην διεύθυνση της επιχείρησης και τους προϊσταμένους των τμημάτων, στους εργαζόμενους (ιδιαίτερα στον καθένα ή σε ομάδες) και στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ) ή των εκπρόσωπό τους.
  • Επιθεωρεί τις θέσεις εργασίας, επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των μέτρων πρόληψης των ατυχημάτων και των επικίνδυνων συμβάντων.
  • Εκπονεί - συντάσσει την Μελέτη Εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, τους ενημερώνει και τους καθοδηγεί για την αποφυγή των κινδύνων που συνεπάγεται η θέση εργασίας τους.
  • Συμμετέχει στην κατάρτιση και εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων σε θέματα ΑΥΕ.
  • Ενημερώνεται από τον εργοδότη για τα νέα μέσα, υλικά, εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και διαδικασίες που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και παρέχει συμβουλές πριν αποφασιστεί η εγκατάσταση και η λειτουργία τους.
  • Μεριμνά ώστε να γίνονται μετρήσεις παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος ώστε να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα.
  • Συμβουλεύει για την σωστή επιλογή και επιβλέπει την ορθή χρήση των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).
  • Συνεργάζεται με την ΕΥΑΕ και συμμετέχει στις συνεδριάσεις της.

Ο Τεχνικός Ασφάλειας (ΤΑ) οφείλει να συνεργάζεται με τον Ιατρό Εργασίας (ΙΕ) και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, έχει ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και του εργαζόμενους κατά την άσκηση του έργου του, ενώ έχει υποχρέωση να τηρεί το επιχειρησιακό απόρρητο.

Συντονιστής Ασφάλειας & Υγείας

Σε εργοτάξιο όπου είναι παρόντα πολλά συνεργεία πρέπει να ορίζεται ένας ή περισσότεροι Συντονιστές σε θέματα ασφάλειας και υγείας τόσο κατά την εκπόνηση μελέτης του έργου όσο και κατά την εκτέλεσή του. (Π.Δ. 305/1996)
Τα προσόντα και το επίπεδο γνώσεων του Συντονιστή για θέματα ασφάλειας και υγείας, καθώς και ο χρόνος απασχόλησής του σε κάθε επιχείρηση, καθορίζονται από τη νομοθεσία (Π.Δ. 305/1996, Π.Δ. 294/1988).

Ο Συντονιστής κατά την εκτέλεση του έργου θα πρέπει να:

  • Συντονίζει την εφαρμογή των γενικών αρχών πρόληψης σε θέματα ασφάλειας και υγείας.
  • Συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων μεριμνώντας ώστε οι εργολάβοι και υπεργολάβοι και, αν απαιτείται, οι αυτοαπασχολούμενοι να εφαρμόζουν με συνέπεια τις αρχές πρόληψης και το ΣΑΥ.
  • Αναπροσαρμόζει ή μεριμνά ώστε να αναπροσαρμοστούν τα ΣΑΥ και ΦΑΥ.
  • Οργανώνει μαζί με τον Τεχνικό Ασφάλειας και τον Ιατρό Εργασίας την συνεργασία μεταξύ εργολάβων και υπεργολάβων (και εκείνων που διαδέχονται ο ένας τον άλλον) και το συντονισμό των δραστηριοτήτων για την προστασία των εργαζομένων και την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, και την αμοιβαία ενημέρωσή τους, όταν πολλές επιχειρήσεις μοιράζονται τον ίδιο χώρο εργασίας.
  • Συντονίζει την εποπτεία για την ορθή εφαρμογή των εργασιακών διαδικασιών.
  • Λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να επιτρέπεται η είσοδος στο εργοτάξιο μόνο στα πρόσωπα που έχουν σχετική άδεια.
  • Συνεργάζεται με τον Τεχνικό Ασφάλειας και τον Ιατρό Εργασίας καθ' όλη την διάρκεια απασχόλησης στο εργοτάξιο και ζητά τη γνώμη τους όποτε το κρίνει απαραίτητο.

Στο Συντονιστή Ασφάλειας και Υγείας είναι δυνατόν να ανατεθούν στο έργο και οι αρμοδιότητες Τεχνικού Ασφάλειας (ΤΑ).

Ιατρός Εργασίας

Οι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 50 και άνω εργαζόµενους ή όσες έχουν έστω και έναν εργαζόµενο εφόσον οι εργασίες τους είναι σχετικές µε µόλυβδο, αµίαντο, βιολογικούς παράγοντες, καρκινογόνους παράγοντες (πδ. 94/87, πδ. 70α/88, πδ.186/95, πδ. 399/94) πρέπει να έχουν ιατρό εργασίας.

O ιατρός εργασίας παρέχει υποδείξεις & συµβουλές στον εργοδότη, στους εργαζόµενους και στους εκπροσώπους τους, γραπτά ή προφορικά, σχετικά µε τα µέτρα που πρέπει να λαµβάνονται για τη σωµατική και ψυχική υγεία των εργαζοµένων. Tις γραπτές υποδείξεις ο ιατρός εργασίας καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο. O εργοδότης λαµβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σε αυτό το βιβλίο.

 

Απαιτούμενα Μέτρα Ασφαλείας στα Εργοτάξια

ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΦΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

1. Κατά τα στάδια σύλληψης, επεξεργασίας και εκπόνησης της μελέτης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους μελετητές, σε συνεργασία με τον κύριο του έργου:

i οι γενικές αρχές πρόληψης σε θέματα ασφάλειας και υγείας,

ii το Σχέδιο και ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας που πρέπει να ετοιμάζονται παράλληλα με το σχεδιασμό του έργου.

2. Πριν από την έναρξη λειτουργίας του εργοταξίου εκπονείται το Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ) και καταρτίζεται ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ).

3. Ορίζονται Συντονιστές για τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας κατά την εκπόνηση της μελέτης του έργου και κατά την εκτέλεση του έργου.

Βασικές απαιτήσεις για το Σχέδιο και το Φάκελο Ασφάλειας και Υγείας

Το ΣΑΥ και ο ΦΑΥ ετοιμάζονται πριν από την έναρξη λειτουργίας του εργοταξίου. Ο κύριος του έργου έχει υποχρέωση να διασφαλίσει ότι οι ανάδοχοι, δηλαδή ο μελετητής ή/και ο επιβλέπων ή/και ο εργολάβος, μεριμνούν για την εκπόνηση του ΣΑΥ και την κατάρτιση του ΦΑΥ πριν από την έναρξη των εργασιών. Ο Συντονιστής για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο στάδιο της εκπόνησης της μελέτης του έργου εκπονεί ή αναθέτει την εκπόνηση του ΣΑΥ και καταρτίζει ή αναπροσαρμόζει το ΦΑΥ

1/ Το ΣΑΥ αποτελεί το εργαλείο πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων κατά την εκτέλεση του έργου και των εργασιών του εργοταξίου. Το ΣΑΥ ετοιμάζεται συγκεκριμένα για κάθε έργο, περιγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου και καθορίζει τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εκτέλεση του έργου, καθώς και των κινδύνων του εργοταξίου σε σχέση με τα θέματα ασφάλειας και υγείας.

Τα βασικά στοιχεία ενός ΣΑΥ είναι:

  1. Εργασίες: Καθορίζονται και ονομάζονται οι εργασίες, ανά δραστηριότητα. Οι εργασίες πρέπει να αναλύονται για κάθε φάση εκτέλεσης του έργου.
  2. Κίνδυνοι: Οι κίνδυνοι κάθε εργασίας και δραστηριότητας πρέπει να εντοπίζονται και να καταγράφονται σε συνδυασμό με κινδύνους που προέρχονται από άλλες δραστηριότητες και εργασίες
  3. Χωρική και χρονική κατανομή των εργασιών ανά δραστηριότητα
  4. Μέτρα αποφυγής ή ελαχιστοποίησης κινδύνων
  5. Απαιτήσεις Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία.

2/ Ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ) αποτελεί το εργαλείο πρόληψης των κινδύνων για τη μελλοντική ζωή κάθε κατασκευαστικού έργου. Ο ΦΑΥ περιέχει πληροφορίες σε σχέση με τις ενδεχόμενες μεταγενέστερες εργασίες καθόλη τη διάρκεια της ζωής του έργου, όπως για παράδειγμα, προσθήκες/μετατροπές, εργασίες τακτικής ή έκτακτης συντήρησης ή/και κατεδάφιση του έργου.

Τα βασικά στοιχεία ενός ΦΑΥ είναι:

i. Αναθεωρημένα κατασκευαστικά σχέδια του έργου/κτηρίου όπως αυτό κατασκευάστηκε περιλαμβανόμενων κατόψεων, όψεων και τομών.
ii. Αναθεωρημένα ηλεκτρολογικά σχέδια της ηλεκτρικής εγκατάστασης
iii. Αναθεωρημένα σχέδια των συστημάτων κλιματισμού και άλλων μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
iv. Σχέδια και πληροφορίες για άλλο εξοπλισμό και συστήματα που θα εγκατασταθούν ή έχουν εγκατασταθεί.
v. Πληροφορίες για τα υλικά και ειδικά για υλικά που πιθανόν να ενέχουν κινδύνους για την υγεία.
vi. Μέτρα που είναι διαθέσιμα για την ασφαλή και χωρίς κινδύνους διεξαγωγή μελλοντικών εργασιών τακτικής ή έκτακτης συντήρησης ή και προσθηκών/μετατροπών.
vii. Εγχειρίδια του εξοπλισμού και των συστημάτων του κτηρίου/έργου.

Συντονιστής Ασφαλείας

Σε εργοτάξιο όπου είναι παρόντα πολλά συνεργεία πρέπει να ορίζεται ένας ή περισσότεροι Συντονιστές σε θέματα ασφάλειας και υγείας τόσο κατά την εκπόνηση μελέτης του έργου όσο και κατά την εκτέλεσή του. (Π.Δ. 305/1996).

Τα προσόντα και το επίπεδο γνώσεων του Συντονιστή για θέματα ασφάλειας και υγείας, καθώς και ο χρόνος απασχόλησής του σε κάθε επιχείρηση, καθορίζονται από τη νομοθεσία (Π.Δ. 305/1996, Π.Δ. 294/1988).
Ο Συντονιστής κατά την εκπόνηση μελέτης του έργου θα πρέπει να:

  • Συντονίζει την εφαρμογή των γενικών αρχών πρόληψης σε θέματα ασφάλειας και υγείας.
  • Καταρτίζει ή αναθέτει την κατάρτιση Σχεδίου Ασφάλειας & Υγείας (ΣΑΥ).
  • Καταρτίζει το Φάκελο Ασφάλειας & Υγείας (ΦΑΥ).

Η ΕΞ.Υ.Π.Π. Tzovaras HSQE Engineering διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα μέτρα Ασφάλειας & Υγείας κατασκευής Δημοσίων Έργων, έχοντας αναλάβει έργα μεγάλης πολυπλοκότητας, και επικινδυνότητας όλων των κατηγοριών (υποδομών, κτιριακά, Η/Μ κλπ).

Παρέχουμε πλήρη κάλυψη των αναγκών του Αναδόχου και των Υπεργολάβων αυτού.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες:

  • Υπηρεσίες Συντονιστή Ασφάλειας και Υγείας
  • Υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας
  • Υπηρεσίες Γιατρού Εργασίας
  • Σύνταξη Μελέτης Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (Μ.Ε.Ε.Κ.)
  • Κατάρτιση Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας έργου (Σ.Α.Υ.)
  • Κατάρτιση Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας έργου (Φ.Α.Υ.)
  • Σύνταξη Προγράμματος Ποιότητας Έργου (Π.Π.Ε.)
  • Υπηρεσίες Μηχανικού Ποιότητας
  • Υπηρεσίες Μηχανικού Περιβάλλοντος
  • Υπηρεσίες Συμβούλου σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας
  • Μετρήσεις φυσικών και χημικών παραγόντων (θόρυβος , σκόνη, φωτισμός, διάφορες χημικές ουσίες κτλ).
  • Σεμινάρια – Εκπαίδευση προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της στελέχωσης στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας.
  • Προετοιμασία επιχείρησης για πιστοποίηση κατά ΕΛΟΤ 1801, OHSAS 18001
  • Μελέτη και εγκατάσταση σήμανσης πηγών κινδύνου.
  • Εκπροσώπηση της επιχείρησης στις Αρμόδιες Αρχές για θέματα Ασφάλειας.
  • Νομική κάλυψη από συνεργαζόμενο δικηγόρο (ειδικό εργατολόγο).

Ορισμοί Βασικών Όρων:

Τεχνικός Ασφαλείας

Όλες οι επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως οικονομικής δραστηριότητας που απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο, έχουν την υποχρέωση απασχόλησης Τεχνικού Ασφάλειας (Ν. 3850/2010).

Τα προσόντα και το επίπεδο γνώσεων του Τεχνικού Ασφάλειας, καθώς και ο χρόνος απασχόλησής του σε κάθε επιχείρηση, καθορίζονται από τη νομοθεσία (Ν. 3850/2010, Π.Δ. 294/1988).

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία «ο ΤΑ παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συμβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέματα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων».

Ο Εργοδότης οφείλει να ενημερώνεται ενυπογράφως για τις γραπτές υποδείξεις του ΤΑ που καταχωρούνται στο ειδικό, σελιδομετρημένο και θεωρημένο από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, Βιβλίο Γραπτών Υποδείξεων.

Το έργο του Τεχνικού Ασφάλειας είναι συμβουλευτικό και ελεγκτικό, ενώ οι υποχρεώσεις του δεν θίγουν την αρχή ευθύνης του εργοδότη.

Συγκεκριμένα ο Τεχνικός Ασφάλειας:

  • Παρέχει πληροφορίες, συμβουλές, οδηγίες και υποδείξεις για θέματα Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας (ΑΥΕ) στον εργοδότη, στην διεύθυνση της επιχείρησης και τους προϊσταμένους των τμημάτων, στους εργαζόμενους (ιδιαίτερα στον καθένα ή σε ομάδες) και στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ) ή των εκπρόσωπό τους.
  • Επιθεωρεί τις θέσεις εργασίας, επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των μέτρων πρόληψης των ατυχημάτων και των επικίνδυνων συμβάντων.
  • Εκπονεί - συντάσσει την Μελέτη Εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, τους ενημερώνει και τους καθοδηγεί για την αποφυγή των κινδύνων που συνεπάγεται η θέση εργασίας τους.
  • Συμμετέχει στην κατάρτιση και εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων σε θέματα ΑΥΕ.
  • Ενημερώνεται από τον εργοδότη για τα νέα μέσα, υλικά, εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και διαδικασίες που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και παρέχει συμβουλές πριν αποφασιστεί η εγκατάσταση και η λειτουργία τους.
  • Μεριμνά ώστε να γίνονται μετρήσεις παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος ώστε να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα.
  • Συμβουλεύει για την σωστή επιλογή και επιβλέπει την ορθή χρήση των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).
  • Συνεργάζεται με την ΕΥΑΕ και συμμετέχει στις συνεδριάσεις της.

Ο Τεχνικός Ασφάλειας (ΤΑ) οφείλει να συνεργάζεται με τον Ιατρό Εργασίας (ΙΕ) και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, έχει ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και του εργαζόμενους κατά την άσκηση του έργου του, ενώ έχει υποχρέωση να τηρεί το επιχειρησιακό απόρρητο.

Συντονιστής Ασφάλειας & Υγείας

Σε εργοτάξιο όπου είναι παρόντα πολλά συνεργεία πρέπει να ορίζεται ένας ή περισσότεροι Συντονιστές σε θέματα ασφάλειας και υγείας τόσο κατά την εκπόνηση μελέτης του έργου όσο και κατά την εκτέλεσή του. (Π.Δ. 305/1996)

Τα προσόντα και το επίπεδο γνώσεων του Συντονιστή για θέματα ασφάλειας και υγείας, καθώς και ο χρόνος απασχόλησής του σε κάθε επιχείρηση, καθορίζονται από τη νομοθεσία (Π.Δ. 305/1996, Π.Δ. 294/1988).

Ο Συντονιστής κατά την εκτέλεση του έργου θα πρέπει να:

  • Συντονίζει την εφαρμογή των γενικών αρχών πρόληψης σε θέματα ασφάλειας και υγείας.
  • Συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων μεριμνώντας ώστε οι εργολάβοι και υπεργολάβοι και, αν απαιτείται, οι αυτοαπασχολούμενοι να εφαρμόζουν με συνέπεια τις αρχές πρόληψης και το ΣΑΥ.
  • Αναπροσαρμόζει ή μεριμνά ώστε να αναπροσαρμοστούν τα ΣΑΥ και ΦΑΥ.
  • Οργανώνει μαζί με τον Τεχνικό Ασφάλειας και τον Ιατρό Εργασίας την συνεργασία μεταξύ εργολάβων και υπεργολάβων (και εκείνων που διαδέχονται ο ένας τον άλλον) και το συντονισμό των δραστηριοτήτων για την προστασία των εργαζομένων και την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, και την αμοιβαία ενημέρωσή τους, όταν πολλές επιχειρήσεις μοιράζονται τον ίδιο χώρο εργασίας.
  • Συντονίζει την εποπτεία για την ορθή εφαρμογή των εργασιακών διαδικασιών.
  • Λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να επιτρέπεται η είσοδος στο εργοτάξιο μόνο στα πρόσωπα που έχουν σχετική άδεια.
  • Συνεργάζεται με τον Τεχνικό Ασφάλειας και τον Ιατρό Εργασίας καθ' όλη την διάρκεια απασχόλησης στο εργοτάξιο και ζητά τη γνώμη τους όποτε το κρίνει απαραίτητο.

Στο Συντονιστή Ασφάλειας και Υγείας είναι δυνατόν να ανατεθούν στο έργο και οι αρμοδιότητες Τεχνικού Ασφάλειας (ΤΑ).

Ιατρός Εργασίας

Οι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 50 και άνω εργαζόµενους ή όσες έχουν έστω και έναν εργαζόµενο εφόσον οι εργασίες τους είναι σχετικές µε µόλυβδο, αµίαντο, βιολογικούς παράγοντες, καρκινογόνους παράγοντες (πδ. 94/87, πδ. 70α/88, πδ.186/95, πδ. 399/94) πρέπει να έχουν ιατρό εργασίας.

O ιατρός εργασίας παρέχει υποδείξεις & συµβουλές στον εργοδότη, στους εργαζόµενους και στους εκπροσώπους τους, γραπτά ή προφορικά, σχετικά µε τα µέτρα που πρέπει να λαµβάνονται για τη σωµατική και ψυχική υγεία των εργαζοµένων. Tις γραπτές υποδείξεις ο ιατρός εργασίας καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο. O εργοδότης λαµβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σε αυτό το βιβλίο.

 

Απαιτούμενα Μέτρα Ασφαλείας στα Εργοτάξια

ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΦΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

1. Κατά τα στάδια σύλληψης, επεξεργασίας και εκπόνησης της μελέτης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους μελετητές, σε συνεργασία με τον κύριο του έργου:

i οι γενικές αρχές πρόληψης σε θέματα ασφάλειας και υγείας,

ii το Σχέδιο και ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας που πρέπει να ετοιμάζονται παράλληλα με το σχεδιασμό του έργου.

2. Πριν από την έναρξη λειτουργίας του εργοταξίου εκπονείται το Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ) και καταρτίζεται ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ).

3. Ορίζονται Συντονιστές για τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας κατά την εκπόνηση της μελέτης του έργου και κατά την εκτέλεση του έργου.

Βασικές απαιτήσεις για το Σχέδιο και το Φάκελο Ασφάλειας και Υγείας

Το ΣΑΥ και ο ΦΑΥ ετοιμάζονται πριν από την έναρξη λειτουργίας του εργοταξίου. Ο κύριος του έργου έχει υποχρέωση να διασφαλίσει ότι οι ανάδοχοι, δηλαδή ο μελετητής ή/και ο επιβλέπων ή/και ο εργολάβος, μεριμνούν για την εκπόνηση του ΣΑΥ και την κατάρτιση του ΦΑΥ πριν από την έναρξη των εργασιών. Ο Συντονιστής για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο στάδιο της εκπόνησης της μελέτης του έργου εκπονεί ή αναθέτει την εκπόνηση του ΣΑΥ και καταρτίζει ή αναπροσαρμόζει το ΦΑΥ.

1/ Το ΣΑΥ αποτελεί το εργαλείο πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων κατά την εκτέλεση του έργου και των εργασιών του εργοταξίου. Το ΣΑΥ ετοιμάζεται συγκεκριμένα για κάθε έργο, περιγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου και καθορίζει τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εκτέλεση του έργου, καθώς και των κινδύνων του εργοταξίου σε σχέση με τα θέματα ασφάλειας και υγείας.

Τα βασικά στοιχεία ενός ΣΑΥ είναι:

  1. Εργασίες: Καθορίζονται και ονομάζονται οι εργασίες, ανά δραστηριότητα. Οι εργασίες πρέπει να αναλύονται για κάθε φάση εκτέλεσης του έργου.
  2. Κίνδυνοι: Οι κίνδυνοι κάθε εργασίας και δραστηριότητας πρέπει να εντοπίζονται και να καταγράφονται σε συνδυασμό με κινδύνους που προέρχονται από άλλες δραστηριότητες και εργασίες
  3. Χωρική και χρονική κατανομή των εργασιών ανά δραστηριότητα
  4. Μέτρα αποφυγής ή ελαχιστοποίησης κινδύνων
  5. Απαιτήσεις Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία.

2/ Ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ) αποτελεί το εργαλείο πρόληψης των κινδύνων για τη μελλοντική ζωή κάθε κατασκευαστικού έργου. Ο ΦΑΥ περιέχει πληροφορίες σε σχέση με τις ενδεχόμενες μεταγενέστερες εργασίες καθόλη τη διάρκεια της ζωής του έργου, όπως για παράδειγμα, προσθήκες/μετατροπές, εργασίες τακτικής ή έκτακτης συντήρησης ή/και κατεδάφιση του έργου.

Τα βασικά στοιχεία ενός ΦΑΥ είναι:

i. Αναθεωρημένα κατασκευαστικά σχέδια του έργου/κτηρίου όπως αυτό κατασκευάστηκε περιλαμβανόμενων κατόψεων, όψεων και τομών.
ii. Αναθεωρημένα ηλεκτρολογικά σχέδια της ηλεκτρικής εγκατάστασης
iii. Αναθεωρημένα σχέδια των συστημάτων κλιματισμού και άλλων μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
iv. Σχέδια και πληροφορίες για άλλο εξοπλισμό και συστήματα που θα εγκατασταθούν ή έχουν εγκατασταθεί.
v. Πληροφορίες για τα υλικά και ειδικά για υλικά που πιθανόν να ενέχουν κινδύνους για την υγεία.
vi. Μέτρα που είναι διαθέσιμα για την ασφαλή και χωρίς κινδύνους διεξαγωγή μελλοντικών εργασιών τακτικής ή έκτακτης συντήρησης ή και προσθηκών/μετατροπών.
vii. Εγχειρίδια του εξοπλισμού και των συστημάτων του κτηρίου/έργου.

Συντονιστής Ασφαλείας

Σε εργοτάξιο όπου είναι παρόντα πολλά συνεργεία πρέπει να ορίζεται ένας ή περισσότεροι Συντονιστές σε θέματα ασφάλειας και υγείας τόσο κατά την εκπόνηση μελέτης του έργου όσο και κατά την εκτέλεσή του. (Π.Δ. 305/1996).

Τα προσόντα και το επίπεδο γνώσεων του Συντονιστή για θέματα ασφάλειας και υγείας, καθώς και ο χρόνος απασχόλησής του σε κάθε επιχείρηση, καθορίζονται από τη νομοθεσία (Π.Δ. 305/1996, Π.Δ. 294/1988).
Ο Συντονιστής κατά την εκπόνηση μελέτης του έργου θα πρέπει να:

  • Συντονίζει την εφαρμογή των γενικών αρχών πρόληψης σε θέματα ασφάλειας και υγείας.
  • Καταρτίζει ή αναθέτει την κατάρτιση Σχεδίου Ασφάλειας & Υγείας (ΣΑΥ).
  • Καταρτίζει το Φάκελο Ασφάλειας & Υγείας (ΦΑΥ).

Η ΕΞ.Υ.Π.Π. Tzovaras HSQE Engineering διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα μέτρα Ασφάλειας & Υγείας κατασκευής Ιδιωτικών Έργων, έχοντας αναλάβει έργα μεγάλης πολυπλοκότητας, και επικινδυνότητας.

Ολιστική Προσέγγιση (Holistic Approach)

Προσφέρουμε υπηρεσίες εξασφάλισης της Ασφάλειας & Υγείας:

  • Απο την έναρξη του Επενδυτικού Πλάνου
  • Στο στάδιο σύνταξης της μελέτης,
  • Στην κατασκευή του έργου
  • Στην φάση λειτουργίας αυτού (commissioning)

Με τον τρόπο αυτό ο Επενδυτής εξασφαλίζει την εύρρυθμη πορεία της επένδυσής του, αποφεύγει οικονομικές και ηθικές ζημίες, αποκομίζει χρόνο και μέγιστη απόδοση του ανθρωπίνου δυναμικού. Με την περαίωση του έργου έχει ηδη ενα εγκατεστημένο σύστημα διαχείρισης.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

  • Υπηρεσίες Συμβούλου Ασφάλειας και Υγείας
  • Υπηρεσίες Συντονιστή Ασφάλειας και Υγείας
  • Υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας
  • Υπηρεσίες Γιατρού Εργασίας
  • Σύνταξη Μελέτης Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (Μ.Ε.Ε.Κ.)
  • Κατάρτιση Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας έργου (Σ.Α.Υ.)
  • Κατάρτιση Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας έργου (Φ.Α.Υ.)
  • Σύνταξη Προγράμματος Ποιότητας Έργου (Π.Π.Ε.)
  • Υπηρεσίες Μηχανικού Ποιότητας
  • Υπηρεσίες Μηχανικού Περιβάλλοντος
  • Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών
  • Μετρήσεις φυσικών και χημικών παραγόντων (θόρυβος , σκόνη, φωτισμός, διάφορες χημικές ουσίες κτλ).
  • Σεμινάρια – Εκπαίδευση προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της στελέχωσης στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας.
  • Προετοιμασία επιχείρησης για πιστοποίηση κατά ΕΛΟΤ 1801, OHSAS 18001
  • Μελέτη και εγκατάσταση σήμανσης πηγών κινδύνου.
  • Εκπροσώπηση της επιχείρησης στις Αρμόδιες Αρχές για θέματα Ασφάλειας.
  • Νομική κάλυψη από συνεργαζόμενο δικηγόρο (ειδικό εργατολόγο).

Ημέρες χωρίς ατύχημα



6028 Days