Στον κλάδο των Βιομηχανιών είναι σύνηθες το φαινόμενο επέκτασης των εγκαταστάσεων, ανακατασκευής ή και συντήρησης αυτών. Στις περιπτώσεις αυτές οι εργασίες εκτελούνται κατά κύριο λόγο απο μια ανάδοχο εταιρεία και τους υπεργολάβους αυτής αν υπάρχει διασπορά αντικειμένου ή με εταιρείες-υπεργολάβους απευθείας συμβεβλημένους με την επιχείρηση.

Ολοι οι εμπλεκόμενοι στο έργο έχουν την υποχρέωση τήρησης των νομοθετικών απαιτήσεων περί Ασφάλειας & Υγείας, δηλαδή κατ΄ελάχιστόν ορισμό Τεχνικού Ασφαλείας, Συντονιστή Ασφαλείας εφόσον υπάχρχουν υπεργολάβοι, κοινοποίηση και εφαρμογή της Μελέτης Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου, τήρηση των διαδικασιών του Σχεδιου και Φακέλου Ασφάλειας & Υγείας.

Η ίδια η επιχείρηση, ως Κύριος έργου στις περιπτώσεις αυτές, οφείλει να διασφαλίσει την συμμόρφωση στον τομέα Ασφάλειας & Υγείας όλων των εμπλεκομένων στο έργο της.

Η ΕΞ.Υ.Π.Π. Tzovaras HSQE Engineering παρέχει στις επιχειρήσεις αυτές την υπηρεσία του Συμβούλου Ασφαλείας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τα εξής καθήκοντα:

  • Αναθεώρηση του συστήματος Ασφάλειας & Υγείας της επιχείρησης.
  • Εναρμονισμό διαδικασιών με υφιστάμενα συστήματα διαχείρησης της επιχείρησης.
  • Έλεγχος ύπαρξης όλων των απαιτούμενων νομιμοποιητικών εγγράφων/αδειών των εμπλεκόμενων όπως αυτά προβλέπονται απο την κείμενη νομοθεσία Ασφάλειας & Υγείας στην εργασία.
  • Εποπτεία του έργου στον τομέα αρμοδιότητάς του.
  • Ελεγχος εκπαιδεύσεων προσωπικού, οργάνωση εκπαιδεύσεων σε συνεργασία με του Τεχνικούς Ασφαλείας των υπεργολάβων.
  • Σύνταξη αναφορών Ασφάλειας & Υγείας προς τη Διοίκηση της επιχείρησης.

Η ΕΞ.Υ.Π.Π. Tzovaras HSQE Engineering παρέχει υπηρεσίες Μηχανικού Επίβλεψης Λειτουργίας & Συντήρησης στις βιομηχανίες εκείνες των οποίων η άδεια λειτουργίας στις οποίες απαιτείται εκ της νομοθεσίας (Β.Δ.16-3-50,24-11-53, 902/75 Π.Δ.).

Ο Μηχανικός Επίβλεψης Λειτουργίας & Συντήρησης είναι επιφορτισμένος με το καθήκον της τεχνικής επίβλεψης της καλής λειτουργίας και συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των τεχνικών εγκαταστάσεων της επιχείρησης καθώς και για την λήψη και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Στo πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ενημερώνει το ειδικό «Βιβλίο επίβλεψης της καλής λειτουργίας και συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού» όπου καταχωρεί όλες τις εργασίες συντήρησης και τις παρατηρήσεις του τις οποίες ο εργοδότης οφείλει να εφαρμόζει. Ο χρόνος απασχόλησης του Μηχανικού Επίβλεψης δεν ορίζεται απο τη νομοθεσία. Η συχνότητα παρουσίας του καθορίζεται σε συνεννόηση με την επιχείρηση, ανάλογα με τις ανάγκες της, τον τομέα δραστηριοτήτων της και το μέγεθος του εξοπλισμού της.

Ο Μηχανικός Επίβλεψης Λειτουργίας & Συντήρησης:

  • Επιτηρεί τη λειτουργία της εγκατάστασης και του εξοπλισμού καθώς καιτον εφεδρικό αυτού και εντοπίζει πότε υπάρχει ανάγκη για τεχνική επέμβαση,επιθεωρεί τον μηχανολογικό εξοπλισμό, ασκεί φυσική και τεχνική εποπτείακαι πραγματοποιεί μετρήσεις, ενημερώνεται για τα προβλήματα,συστηματοποιεί τις πληροφορίες και συντάσσει ειδικές οδηγίες καιυποδείξεις.
  • Εκτελεί τις αναγκαίες πρακτικές χειρισμού για την ορθή λειτουργία τηςεγκατάστασης.
  • Συντονίζει την εκτέλεση τεχνικών επεμβάσεων και τις δοκιμαστικέςλειτουργίες με το πέρας αυτών.
  • Εκτελεί πρόγραμμα προληπτικής συντήρησης.
  • Μελετά την τεχνική τεκμηρίωση (εγχειρίδια, οδηγίες, σχέδια) του εξοπλισμούγια τον οποίο είναι υπεύθυνος και μεριμνά για την ενημέρωση του συστήματοςσυντήρησης και για την τήρηση των προβλεπομένων.
  • Ενημερώνει γραπτώς τους ανωτέρους του ή την επιχείρηση για τυχόνκαινοτόμες προτάσεις βελτίωσης ή κατασκευές οι οποίες θα μπορούσαν νααυξήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης και τουεξοπλισμού.
  • Φροντίζει για την απόκτηση και διαφύλαξη της ρητής και άρρητης γνώσηςκαι εκπαιδεύει τεχνικό προσωπικό.
  • Μεριμνά για την υλοποίηση τουπρογράμματος ασφάλειας και υγείας στο επίπεδο ευθύνης του, υπο βάλλειγραπτές προτάσεις στον Τεχνικό Ασφαλείας για πρόσθετα μέτρα με σκοπό τηνπληρέστερη ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του ανθρώπινου δυναμικού.

 

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Με βάση την ισχύουσα νοµοθεσία όλες οι επιχειρήσεις εφόσον απασχολούν έστω και έναν εργαζόµενο πρέπει να έχουν τεχνικό ασφάλειας (διατάξεις του άρθρου 8 του κώδικα νόµων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζοµένων που κυρώθηκε µε το άρθρο πρώτο του ν.3850/2010.

O τεχνικός ασφάλειας παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συµβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέµατα σχετικά µε την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και την πρόληψη των εργατικών ατυχηµάτων. Tις γραπτές υποδείξεις καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο της επιχείρησης, το οποίο σελιδοµετρείται και θεωρείται από την επιθεώρηση εργασίας. O εργοδότης έχει υποχρέωση να λαµβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σ αυτό το βιβλίο.

ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 50 και άνω εργαζόµενους ή όσες έχουν έστω και έναν εργαζόµενο εφόσον οι εργασίες τους είναι σχετικές µε µόλυβδο, αµίαντο, βιολογικούς παράγοντες, καρκινογόνους παράγοντες (πδ. 94/87, πδ. 70α/88, πδ.186/95, πδ. 399/94) πρέπει να έχουν ιατρό εργασίας.

O ιατρός εργασίας παρέχει υποδείξεις & συµβουλές στον εργοδότη, στους εργαζόµενους και στους εκπροσώπους τους, γραπτά ή προφορικά, σχετικά µε τα µέτρα που πρέπει να λαµβάνονται για τη σωµατική και ψυχική υγεία των εργαζοµένων. Tις γραπτές υποδείξεις ο ιατρός εργασίας καταχωρεί στο ειδικό βιβλίο του άρθρου 6 του νόµου 3850/2010. O εργοδότης λαµβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σε αυτό το βιβλίο.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (ΜΕΕΚ)

Όλες οι επιχειρήσεις µε βάση το άρθρο 43 του κώδικα νόµων για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζοµένων που κυρώθηκε µε το άρθρο πρώτο του ν.3850/2010, έχουν υποχρέωση για ύπαρξη γραπτής εκτίµησης του επαγγελµατικού κινδύνου. Εκεί ορίζεται και το περιεχόµενό της. Ο εργοδότης έχει την ευθύνη της σύνταξής της, πραγµατοποιείται δε από τον τεχνικό ασφάλειας, τον ιατρό εργασίας, ΕΣΥΠΠ ή ΕΞΥΠΠ σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις.

Η ΜΕΕΚ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Αναγνώριση όλων των πηγών κινδύνων στο σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.
  • Προσδιορισμό των εργαζόμενων που εκτίθενται στο κίνδυνο.
  • Εκτίμηση της επικινδυνότητας.
  • Προσδιορισμό των απαιτούμενων μέτρων μείωσης της επικινδυνότητας.
  • Διαδικασίες, οδηγίες και έντυπα.>

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ (ΣΑΕΚ)

Το Σχέδιο Αντιµετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (ΣΑΕΚ ή Σχέδιο) εκπονείται από µία Επιχείρηση ή Εγκατάσταση για να αποτελέσει ένα συστηµατικό πρόγραµµα προετοιµασίας για έκτακτες καταστάσεις (πυρκαγιά, έκρηξη, σεισµό κ.λ.π.), που θα προστατεύσει την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια καθώς και την περιουσία της Επιχείρησης.
Αυτό το Σχέδιο επίσης διαµορφώνει και τις σχέσεις της Επιχείρησης ή Εγκατάστασης µε τις τοπικές Αρχές (Αστυνοµία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Νοµαρχία, Νοσοκοµεία κ.λ.π.) σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης.
Αντίγραφο, εποµένως, από το Σχέδιο αυτό θα πρέπει να δίδεται σε κάθε εργαζόµενο της Εγκατάστασης, στην τοπική Αστυνοµία, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στη Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ΠΣΕΑ της περιοχής. Η εκπόνηση του Σχεδίου αυτού εντάσσεται στα πλαίσια της εφαρµογής της υπάρχουσας Νοµοθεσίας Υγιεινής και Ασφάλειας (Π.∆. 77/81, 71/88, 105/95, 16/96).

Τύποι περιστατικών Εκτακτης Κατάστασης:

  • Βιοµηχανικό Ατύχηµα Μεγάλης Έκτασης
  • Ατύχηµα (Όχηµα ή Εξοπλισµός)
  • Πυρκαγιές ή εκρήξεις
  • Σεισµοί
  • Τροµοκρατικές ενέργειες
  • Εξαιρετικά ακραία καιρικά φαινόµενα (καταιγίδες, µπουρίνια, χιονοθύελλες)
  • Πληµµύρες

 

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΩΡΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

Στους Δημόσιους Οργανισμούς η εξασφάλιση της Ασφάλειας & Υγείας των εργαζομένων πρέπει να αποτελεί κύρια και βασική μέριμνα. Δεδομένων των πολλών διαφορετικών δομών που μπορούν να συνυπάρχουν σε ενα οργανισμό (πχ Δήμο) απαιτείται εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση για την ορθή παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Ασφαλείας.

Μεταξύ των βασικών υποχρεώσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία είναι οι εξής:

  1. Υποχρέωση χρήσης υπηρεσιών Τεχνικού Ασφάλειας (ΤΑ) και Ιατρού Εργασίας (ΙΕ), (άρθρο 8 του Ν. 3850/2010).
  2. Τήρηση ειδικού βιβλίου υποδείξεων του ΤΑ και του ΙΕ (αρ. 14, Ν. 3850/2010).
  3. Τήρηση ειδικού βιβλίου εργατικών ατυχημάτων (αρ. 43, παρ. 2β, Ν. 3850/2010).
  4. Εκπόνηση γραπτής εκτίμησης των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία, από τον ΤΑ και τον ΙΕ., (αρ 43, παρ. 1α, του Ν. 3850/2010).
  5. Τήρηση καταλόγων με τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε επικίνδυνους παράγοντες - φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς (αρ. 38, παρ. 3ε, Ν.3850/2010).
  6. Επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων και διενέργεια ιατρικού έλεγχου των εργαζομένων που εκτίθενται σε παράγοντες (αρ. 18 & 39 Ν.3850/2010 και ΥΑ 53361/2006 (ΦΕΚ 1503/Β/11-10-2006).
  7. Ενημέρωση, κατάλληλη και επαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων για θέματα ασφάλειας και υγείας (αρ. 47 & 48, Ν. 3850/2010).
  8. Παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας (άρθρο 38, παρ. 2δ του Ν. 3850/2010 και ΥΑ 53361/2006) και επίβλεψη της ορθής εφαρμογής τους (αρ. 42, παρ.6γ, Ν. 3850/2010).
  9. Συντήρηση και παρακολούθηση της ασφαλούς λειτουργίας μέσων και εγκαταστάσεων (αρ. 42, παρ. 6στ, Ν 3850/2010).
  10. Τήρηση βιβλιαρίου προληπτικού ελέγχου και συντήρησης κάθε εξοπλισμού που διαθέτει τέτοιο βιβλιάριο (αρ. 4α, παρ. Ι, παρ. 2.20, Π.Δ 395/94, όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ 89/99 και το Π.Δ 304/2000).

Η εταιρεία μας είναι σε θέση να καλύπτει όλες τις ως άνω υποχρεώσεις, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες.
Είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να σας βοηθήσουμε στον υπολογισμό των ωρών, κατηγοριών κλπ για τη σύνταξη των σχετικών Μελετών σας.

 

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΩΡΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

ΝΟΜΟΘΕΣIΑ ΔΗΜOΣΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟI

Στην ΕΞ.Υ.Π.Π Tzovaras HSQE Engineering δίνουμε βαρύτητα στην πρόληψη, όχι μόνο στον τομέα της Ασφάλειας & Υγείας, αλλά και σε όλους τους παράγοντες που μπορούν έμμεσα ή άμμεσα να τον επηρεάσουν.

Ενα βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί η Προβλεπτική Συντήρηση του εν λειτουργία εξοπλισμού μιας επιχείρησης.

Στόχος της Προβλεπτικής Συντήρησης είναι η πρόγνωση του χρόνου επισκευής ή συντήρησης πριν από την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων ή βλαβών.

Η συγκεκριμένη μέθοδος συντήρησης βασίζεται στη χρήση συστημάτων μέτρησης και ελέγχου (καταμέτρηση θερμοκρασίας, θορύβου, δονήσεων, ανάλυση λιπαντικού και διάβρωσης) που επιτρέπουν την ουσιαστική διάγνωση της πραγματικής φυσικής κατάστασης του εξοπλισμού όσο αυτό βρίσκεται σε λειτουργία , με σκοπό να ανιχνεύσει πιθανές αιτίες μελλοντικών αστοχιών.
Όταν ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους δείκτες φτάσουν σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο επιδείνωσης ειδοποιείται το τμήμα συντήρησης προκειμένου να αποκατασταθεί η επιθυμητή κατάσταση για τον εξοπλισμό. Κατά συνέπεια ο εξοπλισμός τίθεται εκτός λειτουργίας μόνο όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει χειροτέρευση της κατάστασής του.

Πλεονεκτήματα

  • Μέγιστη αξιοποίηση του εξοπλισμού και αύξηση παραγωγικού χρόνου διότι οι βασικότεροι έλεγχοι πραγματοποιούνται εν λειτουργία.
  • Αυξάνεται η διαθεσιμότητα και ο χρόνος ζωής του εξοπλισμού με αποτέλεσμα να μειώνεται το κόστος λειτουργίας του.
  • Μειωμένο κόστος συντήρησης λόγω μειωμένης κατανάλωσης ανταλλακτικών τα οποία εξαντλούν το όριο ζωής τους.
  • Μείωση των άσκοπων συντηρήσεων.
  • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εκδήλωσης εργατικών ατυχημάτων λόγω της αύξησης της ασφάλειας και αξιοπιστίας του εξοπλισμού.
  • Εξοικονόμηση μέσω της μείωσης των αποθεμάτων ανταλλακτικών βελτιστοποιημένη διαχείριση αποθήκης.
  • Μείωση κόστους αποκατάστασης διότι ο εξοπλισμός τίθεται εκτός λειτουργίας πρωτού παρουσιάσει μεγαλύτερη και πιο κοστοβόρα βλάβη.
  • Δημιουργείται μια βάση δεδομένων με το ιστορικό του εξοπλισμού το οποίο επιτρέπει την ανάλυση των αιτιών και των αστοχιών του, με σκοπό τον καθορισμό δράσεων για την βέλτιστη αξιοποίησή του.
  • Ο αριθμός των υπερωριών μειώνεται δραστικά και το τμήμα συντήρησης απασχολείται βάση προγράμματος και και οχι λόγω απρόσμενων βλαβών. Το συγκεκριμένο πλεονέκτημα εξασφαλίση μεγάλο βαθμό εξοικονόμησης πόρων.

 

Στην ΕΞ.Υ.Π.Π Tzovaras HSQE Engineering εντοπίζουμε τα προβλήματα εν τη γενέσει τους...

Ημέρες χωρίς ατύχημα



6028 Days